Wat is goede grond in je tuin?
Zoals iedereen weet groeien de mooiste planten in goede grond. (jawel, dat wist je best). De vraag is dan vervolgens: “Wat is goede grond?” Laten we het daar eens even over hebben.
Volle grond is iets anders dan potgrond. Je kunt het een beetje vergelijken met volle melk en halfvolle melk. De laatste is gewoon wateriger, minder, halver. Volle grond ligt in je tuin. In volle grond kunnen planten zich goed verankeren, voeden, vocht opnemen, zuurstof uitwisselen, ziektes overwinnen, bloeien en zich voort planten. Tenminste als die volle grond goede grond is.
Organismen. Grond is geen levenloos iets, grond bulkt van het leven. Een handje vol vruchtbare grond bevat meer dan een miljoen bacteriën, schimmels, algen, actinomyceten en protozoa (jaja). Meer organismen in de grond, dan mensen op aarde.
Deze organismen zijn van groot belang voor een gezonde grond, maar ze hebben wel een goede grond-structuur nodig. We noemen dat ook wel kruimelstructuur, omdat het.. je raadt het al, lekker kruimelig is. De grond moet bestaan uit kleine kluitjes, losse delen. Het zit tussen klei en zand in.
De structuur van de grond kan op verschillende manieren worden verbeterd. Je kunt je grond bewerken tot 30 cm diepte of je kunt organische stoffen toevoegen, bijvoorbeeld koemest, compost en afgevallen blad. Verder zijn regenwormen de meest onderschatte manier om je grond te verbeteren. Hier een paar feiten op een rijtje zodat je de volgende keer dat je een regenworm tegenkomt met diep ontzag een fraaie buiging maakt.
De regenworm of Lumbricus terrestris kan 30 cm lang worden. Hij is zo sterk dat hij 50 maal zijn eigen gewicht opzij kan zetten. Hij kan zichzelf bevruchten. Hij graaft gangen waardoor de grond luchtiger wordt. Hij eet iedere dag zijn eigen gewicht en zet dit om in humus. En dit laatste is super-belangrijk.
Kijk de video over grondverbeteren en wormen:
Alles over het bodemleven
Humus ontstaat uit omzetting van organische delen. De knapste wetenschappers hebben geprobeerd humus in laboratoria na te maken. Tot op heden is dit niet gelukt en dit terwijl de regenworm niet anders doet. Humus wordt dan ook wel levende stof genoemd en bezit magische krachten.
Zo is het in staat voedingsstoffen naar behoefte aan een plant af te geven. Een overdosis is ondenkbaar. Het reinigende vermogen van de levende stof is wel het meest bijzondere: zelfs de gevaarlijkste ziekteverwekkers (miltbrand, tyfus en tetanus) kunnen op humusrijke grond niet langer dan een paar dagen overleven. Humus ruimt alle ziekteverwekkers op en is zelfs in staat tegelijkertijd zuivere penicilline aan te maken. De ziekten die jouw planten in je tuin bedreigen kunnen dus door een goed bodemleven worden geneutraliseerd.
Kijk de video over het verschil tussen voedingsstoffen en grond verbeteren:
Wat is compost en wat is voeding?
Als de structuur van je grond goed is, is het voeden van de bodem met natuurlijke voeding (zoals die van ons) extra effectief. https://www.tuinmanierenshop.nl/tuinvoeding-voor-75m2.html
Redenen genoeg om het leven in de bodem te stimuleren om op die manier de gezondste, sterkste en mooiste planten te krijgen. Het heeft overigens wel tijd en doorzettingsvermogen nodig. Het ieder jaar toedienen van organische stof en geen bestrijdingsmiddelen en geen kunstmest is de weg naar blijvend succes. Raoul Francé (onderzoeker van het bodemleven rond 1900) zei namelijk toen al: humus wordt uit het leven, door het leven, voor het leven geschapen …
Hoe weet je welk soort grond je in je tuin hebt:
Jurgen Smit